Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Logo-like περιβάλλοντα και Εκπαίδευση STEM στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, στο Μαράσλειο (Μαρασλή 4, Αθήνα). Στο Συμπόσιο υλοποιήθηκαν οκτώ εργαστήρια, ένα στρογγυλό τραπέζι και τέσσερις προσκεκλημένες ομιλίες από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές. Σε αυτό συμμετείχαν και τις δύο ημέρες πάνω από 250 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προπτυχιακοί/ές και μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες και πολλοί/ές ερευνητές/τριες (Δείτε στιγμές από το Συμπόσιο: https://www.logotreegr.net/moments4).
Το Εργαστήριο Πληροφορικής του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ, συμμετείχε στο Συμπόσιο με την οργάνωση δύο Εργαστηρίων από τους συνεργάτες του. Στο πρώτο εργαστήριο με θέμα «Εναέρια εκπαιδευτική ρομποτική: Χρήση drones μέσω οπτικού προγραμματισμού στην Εκπαίδευση STEM» (Εισηγητές: Σιβένας Τρύφων, Κουτρομάνος Γεώργιος, Λάριος Νικόλαος & Γεωργιάδης Γεώργιος), οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τις δυνατότητες των drones ως καινοτόμων εργαλείων για την ενίσχυση της Εκπαίδευσης STEM. Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές των drones και, μέσω του οπτικού προγραμματιστικού περιβάλλοντος DroneBlocks Builder, σχεδίασαν σενάρια ενσωμάτωσής τους στη διδακτική πρακτική. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υλοποίησαν αποστολές ελεύθερης πτήσης με drones Ryze Tello, βιώνοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης.
Στο δεύτερο εργαστήριο με θέμα «Απλές δομές για έξυπνες λύσεις: Εξερευνώντας αυτοματισμούς με Mind+ και τον εξοπλισμό ρομποτικής των σχολείων» (Εισηγητής: Οικονόμου Βασίλης, Συνεργάτης Εργαστηρίου) η έμφαση δόθηκε στην τεχνολογία ρομποτικής και αυτοματισμών και στον τρόπο αξιοποίησής της στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τρόπους αξιοποίησης του διαθέσιμου σχολικού εξοπλισμού ρομποτικής, μέσω ενός και μόνο οπτικοποιημένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος. Παρουσιάστηκαν πρακτικά παραδείγματα δημιουργίας καινοτόμων αυτοματισμών, καθώς και δραστηριότητες που συνδυάζουν την Εκπαίδευση STEM με πραγματικές εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).
Γενικά τόσο τα συγκεκριμένα εργαστήρια όσο και τα υπόλοιπα, είχαν έντονο ενδιαφέρον για τους/τις εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για τους/τις φοιτητές/τριες παιδαγωγικών τμημάτων, προσφέροντάς τους χρήσιμα εργαλεία για την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις διδακτικές τους πρακτικές. Με έμφαση στη σύνδεση θεωρίας και πράξης, οι συμμετέχοντες/ουσες αποκόμισαν γνώσεις και ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στην τάξη, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών/τριών.
Το Εργαστήριο Πληροφορικής ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Συμποσίου και ιδιαίτερα όλες και όλους τους/τις εισηγητές/τριες, τους/τις συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες.